Ендодонтия

Лечение на коренови канали

Лечение на коренови канали

Лечението на кореновите канали (или ендодонтското лечение) е най-зловредната от всички стоматологични процедури. Има незаслужена репутация на болка. Ако лечението се извършва правилно и внимателно, то трябва да бъде напълно безболезнено и не по-лошо от пломбата. Това е просто по-дълга процедура, обикновено над 2/3 посещения.

Лечението включва отстраняване на зъбната пулпа, често наричана нерв. Всъщност пулпата е живата тъкан вътре в зъба и съдържа:

  • Кръвоносни съдове.
  • Нервни влакна.
  • Лимфна тъкан.

Пулпата се съдържа в пулпната камера и кореновите канали на зъба и е заобиколена от твърдата структура на зъбния дентин и емайл.

Защо имаме зъбна пулпа (нерв)?

Първоначално пулпата е отговорна за растежа и развитието на зъба, докато се изгражда, след това поддържа здравето на зъбната структура, осигурявайки хранителни вещества и произвеждайки вторичен дентин (за възстановяване на повреден зъб) и има сензорна функция, реагираща на екстремни температури и кариес (болка в зъбите).

Защо лечение на коренови канали?

Ние извършваме ендодонтско лечение за:

  1. Спиране на болката.
  2. Отстраняване инфекцията/абсцеса.
  3. Запазване на зъба.

Какви са причините?

  • Нелекуван кариес
  • Дълбоки кариеси оставени нелекувани
  • Тежко заболяване на венците
  • Нараняване на зъбите

Какво се случва ?

Нелекуваният кариес се разпространява през зъба до пулпната камера, след което бактериите навлизат в пулпата и причиняват възпаление и смърт на пулпната тъкан. Първоначално зъбът става болезнен и чувствителен, след това болката се увеличава и става постоянна, след това, когато пулпата умира, бактериите се разпространяват през корена и причиняват абсцес около корените. Това води до повишена и често силна болка и зъбът става много чувствителен при затваряне и допир. Ако не се лекува на този етап, инфекцията ще се разпространи, което ще доведе до подуване на лицето и разпространение на инфекция с гадене и треска. Когато се стигне до този етап, справянето с проблема става много по-трудно и ще са необходими антибиотици, както и лечение на коренови канали (антибиотиците сами по себе си няма да излекуват причината за болката, а само ще я забавят за известно време).

Как може да помогне кореновото лечение?

Чрез премахване на заразената пулпа спирате разпространението на инфекцията
Спрете болката
Запазете зъба и поддържайте неговата функция
Когато лекувате зъба, премахвате заразената пулпа, дренирате абсцеса, дезинфекцирате каналите, премахвайки вредните бактерии, запечатвате каналите и възстановявате зъба. Тази процедура обикновено отнема 2/3 посещения.

След лечението може да се наложи да поставите коронка на силно възстановени зъби, тъй като те са отслабени, за да запазят своята форма и функция.

Каква е алтернативата?

Има само една и тя е вадене на зъба. Очевидно по това време може да се изкушите от по-ниската цена на екстракцията в сравнение с лечението на кореновия канал и бързото прекратяване на болката, но често това е голяма грешка, защото загубата на зъби води до други проблеми, като прекомерно поникване на противоположните зъби и движение на съседните.

Резюме:

Превенцията е по-добра от лечението. Не оставяйте този кариес/счупен зъб, докато не ви заболи, тогава вече е твърде късно .
Защо да търпите ненужна болка, оправете този зъб сега.

Основател и собственик.
Работи предимно в сферата на ортодонтията и естетичната дентална медицина.