Кариесология

Кариес на зъбите

Зъбен кариес

Зъбният кариес, както е известен, възниква, когато киселините в устата ви разтварят външния слой на зъба. Киселините от бактериите на плаката се хранят през емайловия слой, след което преминават през дентина, докато достигнат зъбната пулпа. Обикновено увреждането е доста напреднало, когато почувствате болка в зъба си.

Как започва процеса?

Бактериите в устата се комбинират с частици храна и слюнка, за да образуват лепкава субстанция, наречена плака, която се натрупва върху повърхността на зъбите. Когато ядете храна и напитки с високо съдържание на въглехидрати (захари и нишесте), бактериите се хранят със захарите и произвеждат киселина като страничен продукт от техния метаболизъм. Именно тази киселина от плаката върху зъбната повърхност разлага зъба. Киселините разтварят емайловия слой и след това бактериите навлизат през отвора в емайла и постепенно разрушават вътрешността на зъба, разпространявайки се бързо през дентина, който е по-малко устойчив на кариес.

Симптоми:

Кариесът не причинява никакви симптоми, докато не достигне напреднал стадий и тогава може да е твърде късно. Може да се открие в ранните етапи при преглед ,затова препоръчваме профилактичните прегледи да бъдат на всеки 6 месеца . Зъболекарят може да открие ранните стадии на зъбния кариес и да предотврати разпространението му.
В по-късните етапи може да изпитате:

 • Болка
 • Чувствителност към топло и студено.
 • Промяна в цвета на зъбите
 • Лош дъх

Рискови фактори:

 • Диета – ядене на сладкиши, шоколади, сладки лепкави храни, газирани напитки.
 • Лоша устна хигиена – нередовно миене на зъбите.
 • Пушенето – пречи на производството на слюнка.
 • Сухота в устата – намаленото слюноотделяне увеличава риска от образуване на кариес. Някои видове лекарства могат да причинят сухота в устата, като например:
  антидепресанти, антихистамини, антиепилептични лекарства, бета-блокери.
  Хранителни разстройства: анорексията причинява намалено отделяне на слюнка, а при булимия стомашните киселини, навлизащи в устата, разрушават зъбния емайл по същия начин както киселината от плаката.

Лечимо ли е?

Да, в ранните етапи флуоридните гелове и лакове могат да помогнат за реминерализиране на емайла. Емайлът може да се възстанови след нанасяне на флуорид. В по-напреднал стадий кариесът може да се отстрани и да се постави пломба. Ако е прогресирал до пулпата, най-вероятно ще трябва да лекувате кореновия канал на зъба и след това да поставите коронка.

Как можете да намалите рисковите фактори за образуване на кариес ?

 • Посещавайте зъболекаря си редовно – на всеки 6 месеца
 • Мийте зъбите си поне 2 пъти на ден с паста за зъби с флуор, редовно почиствайте с конец
 • Използвайте вода за уста
 • Намалете приема на захар, яжте редовно, но не похапвайте между храненията със сладки храни и напитки. Слюнката обикновено неутрализира киселините на плаката в рамките на 30 минути след хранене и емайлът отново ще се минерализира. Но ако продължите да ядете и пиете цял ден, слюнката няма да има достатъчно време, за да намали киселинните нива в устата.
 • Пийте много вода през деня, а не газирани напитки.

Може ли да се предотврати развитието на кариес?
Да, кариесът е широко разпространено, но и едно от най-предотвратимите заболявания.

Ако направите 3 прости неща, ще намалите драстично шансовете на кариеса:

 1. ПОСЕЩАВАЙТЕ ЗЪБОЛЕКАРЯ СИ 2 ПЪТИ В ГОДИНА
 2. МИЙТЕ СИ ЗЪБИТЕ 2 ПЪТИ НА ДЕН
 3. НАМАЛЕТЕ ПРИЕМА НА ЗАХАР

 

Основател и собственик.
Работи предимно в сферата на ортодонтията и естетичната дентална медицина.