Как Да Избегнем Болката От Зъб?

Кариес на зъбите

Зъбоболът е болка около зъбите и челюстите в резултат на заболяване на зъбите. Причини: Други причини, които могат да доведат до болка в зъбите са: Зъбоболът може да варира от лека болка до остра болка, пулсираща болка и силна болка. Когато болката е най-силна и болкоуспокояващите не спират болката, бързото посещение при зъболекар е единственият …

Зъбоболът е болка около зъбите и челюстите в резултат на заболяване на зъбите.

Причини:

 • Зъбен кариес
 • Открита пулпа
 • Заболяване на венците
 • Пукнат зъб
 • Болка в челюстта от темпоро мандибуларната става.

Други причини, които могат да доведат до болка в зъбите са:

 • Болка в ушите
 • Синузит
 • Ангина

Зъбоболът може да варира от лека болка до остра болка, пулсираща болка и силна болка. Когато болката е най-силна и болкоуспокояващите не спират болката, бързото посещение при зъболекар е единственият отговор. Много пациенти ще опитат всичко, за да избегнат посещението при зъболекар, като например силни болкоуспокояващи и антибиотици, но те не лекуват причината за болката, а само симптомите и все пак ще трябва да отидат на зъболекар, за да получат лечение, но колкото по-скоро отидете, толкова по-големи са шансовете да спасите зъба.

Причини за зъбите: Кариес, счупени зъби, абсцеси, напукани зъби, заболяване на венците, отдръпване на венците и ретинирани мъдреци.

Малките кариеси могат да бъдат лекувани само с пломба. По-дълбоките може да са стигнали пулпата и ще се нуждаят от лечение на кореновия канал или екстракция. Абсцесите ще се нуждаят от антибиотици и евентуално екстракция. Напуканият зъб ще има пукнатина, която ще бъде болезнена при силно стискане на със зъби и чувствителна към горещо и студено. Това може да изисква лечение на кореновите канали и корона. Отдръпването на венците причинява оголена коренова повърхност, която е чувствителна към горещи, студени и кисели храни. Това обикновено може да се лекува с локални флуорни гелове, пасти за зъби и води за уста за повишена чувствителност. Удареният, излизащ мъдрец може да причини болка, подуване и инфекция. Това може да се лекува с болкоуспокояващи, антибиотици и евентуално екстракция. Челюстната става (TMJ) може да причини зъбна болка и това може да се дължи на нараняване на челюстта, артрит, скърцане (бруксизъм) или стрес. Това може да се лекува с противовъзпалителни таблетки , термична обработка на ставата, шина за бруксизъм и избягване на твърда храна.

Как да избегнем болката от зъби:

 • Поддържайте зъбите и венците си здрави.
 • Намалете приема на сладки храни и напитки.
 • Мийте зъбите си два пъти на ден.
 • ПОСЕТЕТЕ ВАШИЯ ЗЪБОЛЕКАР 2 ПЪТИ В ГОДИНАТА.

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/lkdentbg/public_html/wp-content/plugins/cmsmasters-elementor-addon/modules/template-pages/widgets/author-box.php on line 3586
 				 д-р Костова
д-р Костова

Основател и собственик

Работи предимно в сферата на ортодонтията и естетичната дентална медицина.

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *